Der findes stadig de mennesker, der griner af folk, som har fået stress. Det er ikke bare en skam, men med til at gøre, at stress for mange stadig kan være et tabubelagt emne, som de af samme årsag ikke søger hjælp til.

Og der kan i mange tilfælde være rigtig god grund til at søge hjælp, inden stressen for alvor bider fast i en og ikke vil slippe. Stress er nemlig ikke noget, som rammer natten over. Det er kulminationen af mange ting, der ophober sig og skaber ubalance.

Måske du kender til historien om den kogende frø? Den handler om en frø, der finder sig til rette i en gryde med vand. Hvad den ikke ved et, at vandet er ved at blive varmet op. Gradvist tilpasser frøen sig til de stigende grader – men pludselig koger vandet og frøen er død!

Det samme kan siges om stress. Vi mennesker er byggede til at kunne håndtere perioder med forskelligt pres. I nogle perioder kan vi jonglere med mange bolde i luften, men på et tidspunkt har vi brug for en pause igen. Det farlige opstår, når vi pludselig ikke får disse pauser, som vi har behov for. Så kører systemet videre i højeste gear, indtil motoren en dag brænder sammen. Det er nemlig umuligt at blive i et tempo, hvor alting bevæger sig med 200 km/t. Selv den hurtigste Ferrari har behov for at få nyt benzin på og holde pauser, hvis den ikke skal brænde sammen.

Og hvad er det så, der stresser? Det er der intet facit for. Det kan være alt fra arbejdet til privatlivet til en kombination af det hele. Dertil lever vi en tid, hvor sociale medier er med til at skabe luftkasteller og umulige idealer, hvor man lever det perfekte liv, har den perfekte krop, de perfekte børn og det perfekte arbejde. At afspejle sig i et sådant fatamorgana kan være utroligt opslidende.

Løsningen er dog ikke altid ligetil, da man fanges i en hvirvelvind af tanker, handlemønstre og automatikker, som modarbejder en. Det kan derfor være værd at tale med en psykolog, som kan hjælpe med at gøre op med det hele. Det kan du læse mere om her, hvor temaet er stress og stressforebyggelse hos en psykolog.

Tilbage er der blot at sige: Tag din stress seriøst! Mærk altid efter, så du tilkalder dig selv pauser og tid til at reflektere. Hvis ikke kan du ende som den kogende frø.