I Danmark er der intet lovmæssigt krav om, at man skal bruge en bedemandsservice, når man skal arrangere en begravelse, bisættelse eller borgerlig ceremoni.

Alligevel vælger de fleste at bruge en bedemand fra deres lokalområde. OG det kan der være mange gode grunde til. En bedemand agerer nemlig hjælper og serviceperson i en tid, hvor familien kan være ramt hårdt.

Bedemanden aflaster

Det der er særligt ved at arrangere en begravelse eller bisættelse, er, at den finder sted, når man er i en fase af sorg. Det er nemlig helt naturligt, at man har brug for at bearbejde at tab og bruge sine menneskelige ressourcer på at komme sig ovenpå en potentiel stor omvæltning i livet. Netop derfor kan det være en god idé at ringe efter en lokal bedemand, der så kan være den hjælp, som gør at man kan bruge sine kræfter på at komme sig over tabet.

En bedemand kan indgå i processen, lige der hvor familien har behov for hjælp. Måske bedemanden blot skal have en rådgivende rolle, måske bedemanden skal håndtere alt det praktiske på vegne af familien? Uanset hvad, er det en hjælp, som er til at føle på.

En begravelse kræver forberedelse

Når man skal arrangere begravelsen, eller en bisættelse eller blot borgerlig ceremoni, kræver det grundig forberedelse.

Der skal koordineres med kirken og præsten, tales om salmer, sange og mindetale, vælges gravsted og meget mere. Dertil skal der også bestilles gravsten eller mindeplade, der skal bestilles blomster og kranse, der skal indrykkes en dødsannonce i den lokale avis, der skal arrangeres kørsel af rustvogn, der skal muligvis tages forbehold ud fra den afdødes sidste ønsker og meget mere. Her kan det være svært at overskud, hvis ikke bedemanden hjælper og tager sig af opgaverne.

Desuden kan der være situationer, hvor familien selv skal anmelde dødsfaldet (hvis det f.eks. finder sted i eget hjem), skal anmode om begravelsesstøtte eller på anden vis indsende dokumentation og i kontakt med Det Offentlige. Også her kan bedemanden hjælpe og være den person, som gør alt klar. På den måde får familien ro og plads til at bearbejde den nye virkelighed.