Mindst hvert fjerde år er der folketingsvalg i Danmark. Det er her, hvor du har chancen som borger for at være med til at bestemme, hvem der skal vælges ind.

Der er i alt 175 pladser, du som dansk vælger kan være med til at fordele kandidater ud på. Derudover er der også fire pladser, som Grønland og Færøerne disponerer over.

Folketingsvalget er uden tvivl det vigtigste vi har i Danmark. Det er selvfølgelig fordi det er her, hvor en del af den lovgivende magt bliver valgt. For som du jo nok ved, så er det regeringen og Folketinget, der laver og vedtager lovene her i Danmark.

Så vil du gerne have indflydelse på valget og dermed lovene i Danmark, så er det vigtigt at stemme!

Den rette kandidat

Det er umuligt at undgå at se, når der er udskrevet valg her i Danmark. Hele bybilledet bliver tapetseres i valgplakater. Her smiler alle politikerne til dig, mens du færdes rundt i gader og stræder. Ofte er det smilende ansigt også akkompagneret af et slogan, der opsummerer hvorfor, du bør stemme på netop den politiker.

Du kan også meget vel få udleveret morgenmad, balloner, cykelsædebeskyttere og meget mere. Politikerne mangler sjældent opfindsomhed – nogle er bedre end andre – når det handler om at fange borgernes opmærksomhed.

Men midt i al den kamp om din stemme, kan det være svært at finde den rette kandidat.

Hvad synes du egentlig selv?

Hvis du synes, at det er svært at vurdere, hvor du skal sætte dit kryds, bør du starte med en mindre selvransagelse. Politiske værdier går ofte hånd i hånd med personlige værdier. Derfor bør du finde ud af, hvad der er vigtigst for Danmark – i dine øjne.

Har landet brug for en anden indvandringspolitik? En anden skattepolitik? En anden klimapolitik? Eller måske noget helt fjerde?

Når du er klogere på, hvad du ønsker for Danmark, kan du nemmere finde den rette kandidat.

Handlinger over ord

Når en politiker i dag udtaler sig, er det meget sjældent tilfældigt, hvad der kommer ud af munden på vedkommende. I dag har de fleste politikere, i hvert fald formændene og spidskandidaterne, et helt team bag sig af spindoktorer, kommunikationseksperter og mange flere. Derfor kan du også regne med, at hvert er ord er nøje udvalgt.

Når du finder en politiker, som du er overordnet enig med, bør du derfor være kritisk over for vedkommendes plan. Det er nemlig her, hvor du finder ud af, hvad politikeren egentlig har af konkrete ideer.